Monok
MONOKI BABFESZTIVÁL

ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLET ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE MONOKON

A projekt megvalósításának szükségességét az önkormányzati épületek hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elérése indokolja. A fejlesztéseknek köszönhetően nem csak az épületek energetikai mutatói javulhatnak jelentősen, hanem a városkép megújításában, modernizálásában is előrelépés történhet.

A projekt átfogó célja a 100%-ban önkormányzati tulajdonban lévő épületek energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése, amely a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentését szolgálja.

A projekt tárgya a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Monok településen található Községháza épületegyüttesének részbeni energetikai korszerűsítése. A fejlesztendő épületegyüttes a település központjában, a Kossuth Lajos utcában helyezkedik el.

Az első épület két ütemben épült, „T” elrendezésben, az ÉNY szárny (Monok Kossuth Lajos utca 2. sz. Hrsz: 572/1) jelenleg a Polgármesteri Hivatal irodái találhatóak benne.

A projekt keretein belül lehetőség nyílik az épület fenntartási költségeinek csökkentésére mindamellett, hogy jelentős komfortérzet-növekedés is elérhető.

A megvalósítandó beruházási elemek:

-       Külső határoló szerkezetek utólagos hőszigetelés

-       Nyílászárók cseréje

-       Napelem telepítése

 

A DK szárny (Monok Kossuth Lajos utca 4. sz. Hrsz: 572/3/A/4) az 1970-es években épült, lapostetős, kétszintes épület. Az emeleti ingatlan jelenleg a Polgármesteri Hivatalhoz kapcsolódó feladatokat lát el. Az épület fejlesztése során megvalósítandó építési elemek:

-       Külső határoló szerkezetek utólagos hőszigetelés

-       Nyílászárók cseréje

-       Napelem telepítése

 

A megvalósult beruházás számszerűsített eredményei:

-       A megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség: 15,84 (GJ/év)

-       Energiahatékonyság: A középületek éves primerenergia-fogyasztásának csökkenése: 80 313,98

-       Energiahatékonysági fejlesztések által elért primer energia felhasználás csökkenés: 273,29 (GJ/év)

-       Üvegházhatást okozó gázok csökkentése: az üvegházhatású gázok becsült éves csökkenése: 30,70 CO2 egyenérték tonnában

 

A jelen pályázat tárgyát képező energetikai korszerűsítések/fejlesztések megfelelnek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) stratégiai céljainak, amelyek a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentését szolgálják. A projekt üzemeltetését az önkormányzat saját hatáskörében kívánja megvalósítani, mivel a fejlesztést követően üzemeltetés nem kívánja a külső erőforrás bevonását.

Projektünk megvalósításával hozzájárulunk a HEP-ben megfogalmazott célokhoz, mely szerint mindenkinek legyen esélye jó minőségű szolgáltatásokra, az esélyegyenlőtlenséggel küzdő emberek előnyben részesítését az élet minden területén, függetlenül attól, hogy nő vagy férfi, egészséges vagy fogyatékossággal él, milyen a származása vagy az anyagi helyzete. Projektünk kivitelezése során szem előtt tartjuk, hogy az esélyegyenlőség minden állampolgár számára fontos érték. Érvényesítése nem csak jogszabályok által meghatározott kötelezettség, hanem hosszú távú érdek is, hiszen azt a célt szolgálja, hogy Monok község valamennyi lakosának esélye legyen a jó minőségű közszolgáltatásokra, életminőségük javítását szolgáló feltételek biztosítására.

Hírlevél feliratkozás

Galéria ajánló